Борба с хлебарки: ЗАЩО СА ВРЕДНИ ХЛЕБАРКИТЕ?

BioControl 07 February 2017

Борба с хлебарки

 

В тази статия ще посочим защо се налага борбата с хлебарки и защо те са толкова вредни

ЗАЩО СА ВРЕДНИ ХЛЕБАРКИТЕ?

             Червеникаво-кафявото насекомо, което успява да отврати всеки един с неприятното си присъствие, всъщност се чувства много по-удобно на нашата планета, отколкото хората. Тези забележително адаптиращи се насекоми ни следват още от дълбока древност -  от времето, когато нашите предци са живеели в пещери, до наши дни, когато могат да се срещнат и в небостъргачи.Няма дом на планетата, в който да е нямало хлебарки. Много от нас ги виждат всекидневно пълзящи по мивката, бягащи по ъглите на сервизни помещения и бани, подаващи се от кошчето с боклук или спокойно почиващи си в ъглите на вашия хладилник. Факт е, че може да видите хлебарки през деня само ако тяхната популация във вашия дом е твърде голяма. Но дали съжителството с хората е само неприятно за нас? За съжаление отговорът е НЕ – освен неприятни, те са и много опасни за нашето здраве.

            Самите хлебарки не причиняват заболяване, но те са вектори и преносители на голям брой бактерии и инфекциозни причинители, които водят до голям набор от болести – от разстройство до хранително натравяне.

1.Замърсяване на храната 

       На практика хлебарките могат да се хранят с абсолютно всичко – освен храната, с която ние се храним, те също ядат умрели растения и животни, фекалии, лепило, сапун, хартия, кожа, дори и кичури коса. Когато пълзят насам-натам през нощта те замърсяват отворените и непокрити храни чрез дефекиране, оставяне на косъмчета, частици мъртва кожа или празни яйчни торбички.Като пълзят в канали и отходни места те замърсяват тялото си с различни патогенни за хората микроорганизми ( причинители на полиомиелит, дизентерия, коремен тиф, инфекциозен хехатит и др. ) и стават техни преносители.

  1. 2. Заразяването с болестотворни бактерии

       Докато се хранят,  хлебарките повръщат собствената си слюнка и храносмилателните течности от устата им  заразява  храната ни с микроби или бактерии, които пребивават в стомаха им. Едно проучване установява, че бактерията Pseudomonas Aeruginosa може да се размножава  в червата на хлебарките. Това може да предизвика няколко заболявания като инфекции на пикочните пътища, храносмилателни проблеми и сепсис.

3.Хранително отравяне  

      При епидемия  от хранително отравяне е установено, че честотата на новите случаи спада рязко след като заразяването с хлебарки е било елиминирано. Насекомото е също преносител на бактерията Salmonella, която може да причини коремен тиф и хранително отравяне.

 

  1. Алергии

    Хлебарките могат да причинят алергии. Секрецията на слюнка и телесни части съдържат стотици алергени, които могат да предизвикат нежелана реакция - кожни обриви, кихане и сълзене на очите.

 

5.Астма

    Хлебарките могат да бъдат най-големите врагове на хората, страдащи от астма. Честотата на астматичните пристъпи може да се увеличи, ако къщата ви е заразена с хлебарки. Алергените могат да предизвикат тежки усложнения и дори могат да бъдат живото застрашаващи. И хората, които не страдат от астма могат да се разболеят от алергените, отделяни от хлебарките.

 

     За да избегнете всички тези опасности, причинени от хлебарките, е необходимо да пазите дома си чист чрез комплекс от мерки и да не допускате тяхното заселване във вашия дом.