ФАКТИ и ИДЕНТИФИКАЦИЯ

ВЪНШЕН ВИД
Възрастните бълхи са дребни (средно 2-4 мм), тъмни, безкрили насекоми със странично сплеснато тяло. Покрити са с множество шипчета, насочени назад, което им позволява да се движат свободно в козината на гостоприемника.

ПОВЕДЕНИЕ И ХРАНЕНЕ
Възрастните бълхи са паразити, които се хранят с кръв от гостоприемника си. Ларвите се хранят с органични остатъци, особено с изпражнения на възрастни бълхи, които съдържат суха кръв. Бълхите често предпочитат да паразитират върху космати животни като кучета, котки, зайци, катерици, плъхове, мишки и други домашни или диви животни.  Въпреки, че тези насекоми  са способни да скачат на големи разстояния, те са безкрили.

БЪЛХИ В ДОМА
 
За да оцелеят, бълхите са зависими от храненето с кръв от техния гостоприемник. По тази причина  в повечето случаи те се заселват в дома ви чрез домашни любимци или други бозайници гостоприемници. В някои случаи бълхите могат да се превърнат в голям проблем,ако гостоприемника, от който са приемали храна, вече не е наоколо. Тогава те започват да се  хранят с други източници, които се намират вътре в дома. Пример за такава ситуация е, когато мишка вътре в дома ви е хваната  в капан и отстранена, а бълхите, които преди това са се хранили с мишката са принудени да се прехвърлят върху домашни животни или хора.
При много от вредните насекоми едно от най-ефективните средства за борба е ограничение на техния достъп до домове и сгради. Това обаче не допринася много  за контрол на бълхите. Въпреки това, запечатването на пукнатини  и дупки, през които могат да проникнат  гризачи, котки, кучета или  други потенциални преносители на бълхи е важен непряк начин за недопускането им в дома ни. Друг ефективен начин за контрол на бълхите е унищожаването на външните местообитания и гостоприемници чрез използването на одобрени химични продукти.

КАК ДА ИДЕНТИФИЦИРАМЕ НАПАДЕНИЕ ОТ БЪЛХИ  
Възрастните бълхи са доста  лесно откриваеми.Тъй като те се хранят както през ноща, така и през деня, могат да бъдат забелязани, докато скачат и се опитват  да се захванат за гостоприемника си или може да ги видите при ресане на домашните си любимци.

Не така стоят нещата с яйцата, ларвите и какавидите, които са доста по-трудно забелижими. Яйцата обикновено падат на пода, зад, под или в мебелите; в леглото на животното;  в пукнатини и вдлъбнатини в пода;  в килимите. В зависимост от условията от 2 до 14 дни се излюпва безкрака червеобразна ларва. Развитието и продължава 1 седмица, след което тя престава да се храни, изплита пашкул и какавидира. В пашкула какавидата преминава в имаго. При неблагоприятни условия имаго може да не се появи няколко месеца. Интересен е фактът, че спящата какавида е чувствителна на вибрации. Това е една адаптация, изразяваща се в забавяне на излюпване на имагото до появата на гостоприемник. Ако няма вибрация, не се осъществява и излюпването. Ето защо при първото влизане на гостоприемник  (котка или човек) в помещение, където са се развили бълхи, те масово се излюпват и нападат.

Физиологични особености на бълхите

Най-често срещана е котешката бълха, въпреки че могат да се срещнат и тези, паразитиращи по кучета и хора.
Домашните любимци, имащи ухапвания от бълхи се чешат непрекъснато.  При част от хората тези ухапвания могат да предизвикат алергии.
Могат ли бълхите да летят?
Бълхите не летят, а възрастните насекоми са безкрили. Предпочитания начин за придвижване  на възрастните е чрез  скачане върху гостоприемник, когато той преминава наблизо.  Ларвите на бълхите са мобилни и се придвижват  бавно от едно място на друго чрез пълзене. Основните причини  ларвите да се придвижват е  намирането на храна и защитено, влажно място, което е благоприятно за оцеляването им.

Преносители ли са на болести бълхите?
Да, бълхите  могат да предават болести при смученето на кръв от гостоприемника. Те имат голямо епидемиологично значение като преносители на редица тежки инфекциозни заболявания като чума, туларемия и ендемичен петнист тиф.

Признаци за нападение от бълхи

Много признаци могат да сочат, че имате нападение от бълхи . Едно от най-видимите неща е непрекъснатото чесане и хапене на вашите домашни любимци.  Това е причинено от дискомфорта, който бълхите им създават, когато се хранят с тяхната кръв.
Хората също могат да имат ухапвания, които изглеждат като малки червени петна. Те често могат да бъдат сбъркани с алергия или ухапване от комар.  Мръсотията и изпражненията на възрастни бълхи също могат да показват активност. Много типични са изпражненията на бълхите, които приличат на едро смлян черен пипер и могат да се видят в  легла, килими, черги и други места, където ги принасят гостоприемниците.
БОРБА С БЪЛХИТЕ
Тъй като идентифицирането на бълхите понякога не е никак лесно, е добре да се свържете със специалист по пест контрол. Използването на популярните препарати за борба с бълхи в повечето случаи не е решение на проблема. Необходимо е дезинфектора да определи мястото, където те се размножават и развиват и да изготви индивидуален план за борба с бълхите в конкретно вашето жилище или сграда. Този план ще включва:
Идентифициране на вида на бълхите,  причина за проблема.
Проверка за наличие на други животни, които са източник на разпространението  на храна. Такива могат да бъдат гризачи вътре или извън дома или може би бездомни котки, които живеят в района.
Вземане на предпазни мерки за домашните любимци по препоръка на ветеринар, както и тяхното редовно ресане и къпане. Често пране и сушене на леглата им.
Третиране на засегнатите участъци с безвредни и ефективни препарати.
Проследяване   развитието на бълхите след взетите мерки и прилагане на повторно третиране при необходимост.

 

КАК ИЗГЛЕЖДАТ УХАПВАНИЯТА ОТ БЪЛХИ ПРИ ХОРАТА

 Ухапването  от бълхи  е  доста специфично. Зачервяването е под формата на дребна пъпка, за разлика от ухапването  от комари и дървеници. Ако имате  следните видимите признаци, може да определите, че ухапванията са от бълхи. Пъпки, които изглеждат като малки, червени подутини Червен “ореол” около центъра на ухапване Пъпките са в групи от по три или четири, или по права линия Ухапванията се намират около глезените или краката Ухапванията могат да бъдат и около талията, подмишниците, гърдите, слабините или в гънките . Те са силно сърбящи и често разраняването, причинено от честото чесане, може да доведе до вторична инфекция. За облекчаване на сърбежа може да използвате лосиони и анестетични кремове. Използването на пакетчета с лед може да  намали подуването, причинено от ухапване от котешки бълхи. За намаляване на риска от инфекция, измийте ухапването  с антисептичен сапун. При някои хора  ухапванията от котешки бълхи могат да предизвикат алергична реакция, която се дължи на отделяния от бълхата секрет-антикоагулант.  Ухапаното място се зачервява, подува и скоро може да се развие в дерматит. Симптомите на алергия включват силен сърбеж и вторични инфекции. В тези случаи хората трябва да са изолирани от  заразените райони и домашните любимци, докато лечението завърши напълно. Ако имате някакви медицински въпроси, трябва да се свържете с лекар. Трябва да се консултирате със специалист  и  ако подозирате, че ухапванията от котешки бълхи се инфектират вторично. МОЖЕ ЛИ ДА ИМАТЕ УХАПВАНЕ ОТ БЪЛХИ, АКО НЯМАТЕ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ? Отговорът е ДА.  Ако нямате домашен любимец  е възможно вие или член на вашето семейство да пренесе бълха в дома ви, ако е преминал през заразено място. Потенциална зараза могат да бъдат и домашните животни на вашите съседи, а така също и пренасянето на различни мебели и покъщнина. За да избегнете усложненията от ухапвания, вземете мерки своевременно и потърсете помощ от специалисти. Навременната помощ ще доведе до по-бързо решаване на проблема

Как да се избавим от бълхите

Ефективният контрол на бълхите обхваща комплекс от химични и физични методи, които се провеждат както вътре, така и извън дома. За провеждането на ефикасна борба срещу бълхите е необходимо преди всичко да се премахнат условията, които благоприятстват тяхното размножаване и разпространение, а именно: Поддържайте чистотата в жилищните сгради и обществените места, като отстранявате всички отпадъци, в които биха могли да се развъждат бълхи. Поставяйте мрежи на прозорците. Затваряйте вратите на приземните и таванските етажи за спиране на достъпа на бездомните котки и кучета. Особено внимание обръщайте на домашните си любимци. При галене или ресане проверявайти внимателно козината им за наличие на малки сиво-черни или кафеникави точици – това са остатъци от фекалиите на паразита или съсирена кръв от ухапванията на животното. Малко по-трудно забележими са малките бели топчета, които приличат на разпиляна по козината сол – това са яйца на бълхи. Честото чесане и хапане на козината на животното също е признак за нападение от бълхи. Ухапванията предизвикват появата на червени подутини, а много често козината около тях окапва. Не дръжте домашните си любимци без противопаразитни каишки, без значение от сезона. Сменяйте ги веднага след изтичане на срока на действие. Какво трябва да направите, ако имате съмнение за нападение от бълхи? При съмнения за ухапвания от бълхи се обърнете към специалист – ранното откриване е условие за по-лесното справяне с проблема. Неправилното използване на масово продаваните инсектициди води до придобиване на резистентност / устойчивост/ на насекомите към тези препарати. При масово опаразитяване с бълхи, не се бавете докато популацията нарастне, а потърсете бързо специализирана помощ от сертифициран дезинфектор. Ако желаете услуги от квалифициран специалист за пръскане на терена с професионални препарати за борба с бълхи, можете да ни потърсите по телефон или имейл.

Нашата мисия е да ви

СПАСИМ ОТ ВРЕДИТЕЛИТЕ

Пловдив

info@biocontrol-ddd.com

0878 701 088

София

info@agenciaddd.com

0899 999 039