Факти, идентификация и контрол на осите

Латинско име –  разред Hymenoptera
Осите представляват невероятно разнообразен спектър от насекоми –  около 5 000 идентифицирани видове.  Най-познати са ни  тези, които са оцветени  в ярки предупредителни цветове  и  ни заплашват с болезнени ужилвания.  Най-често срещани  видове  у нас са европейски оси, обикновени оси, растителни, листни оси, плодови и хартиени оси.  Но най-разпространена е европейската  жълта оса, наречена още германска.
Според начина си на живот и в зависимост от това дали живеят в гнезда или поединично, осите се разделят на два вида – социални и самотни оси. Социалните пчели живеят в колонии, които могат да наброяват хиляди. Колониите на  социалните оси  започват  от нулата всяка пролет  единствено с кралицата,  която е била оплодена от предходната година и е оцеляла през  зимата чрез зимен сън на топло място. Когато тя се появи,  изгражда малко гнездо и отглежда като начало малък  брой  женски оси-работнички. Тези работници след това  поемат разширяването  на гнездото чрез  изграждане на множество шестоъгълни клетки, в които кралицата непрекъснато снася яйца. До края на лятото, колонията може да има повече от 5000 оси като всички , включително  и  кралицата, умират през  зимата. Само наскоро оплодени царици оцеляват в студа обикновено на закрито, за да рестартират процеса през пролетта.
Но повечето оси са всъщност самотни, нежилещи видове. И  са по-скоро полезни  за хората чрез  контролиране популациите на вредните насекоми, отколкото нанасящи  вреда.Самотните оси живеят самостоятелно и правят гнезда в земята, в  дупки в растенията  или  използват  повторно съществуващи гнезда.
А според начина на хранене осите се разделят на истински паразитни оси (паразитоиди ), жилещи оси и растителни оси.

ВРЕДА И ПОЛЗА ОТ ОСИТЕ

Осите всъщност  са доста полезни  за човечеството. Няколко вида се използват от хората  като паразити за контрол на селскостопански  вредители. Други са хищници, които  също помагат за поддържане на популациите от вредни  насекоми.  Всички видове оси допринасят за опрашването на растенията, макар и да  не са толкова ефективни, колкота са пчелите в това отношение.
            Осите не пренасят опасни болести, но създават проблеми за хората , свързани с техните ужилвания. Еднократното ухапване  е болезнено и предизвиква подуване и зачервяване, но не е опасно, ако човек не е алергичен. При многократни ухапвания обаче, както и при проява на алергия е задължително да се потърси възможно най-скоро лекарска помощ.
            Ако забележите наличие на оси в близост до дома ви е необходимо да се предприемат необходимите мерки възможно най-бързо. Така проблемът може да бъде решен възможно по-бързо и лесно.

Как да се отървем от осите

Ранното диагностициране на проблема е особено важно в борбата с оси. Наблюдавайте внимателно всички рискови места в постройките и около тях. Ако хванете популация оси още в началото, борбата с тях ще е по-лесна. Размерът на колонията се определя по размера на гнездото. Нарастването на големината означава и нарастване на броя оси.
Ако забележите нашествие на оси, независимо дали на открито или на закрито, е най-добре да потърсите професионална помощ от специалисти с опит, оборудване и възможности за безопасно и ефективно разрешаване на проблема.
Специалистите от Биоконтрол-ДДД прилагат интегриран подход, който включва наблюдение за откриване на колониите от оси и гнездата им, прилагане на различни ефективни методи и средства за контрол , както и съвети за предварително предпазване (превенция)

Нашата мисия е да ви

СПАСИМ ОТ ВРЕДИТЕЛИТЕ

Пловдив

info@biocontrol-ddd.com

0878 701 088

София

info@agenciaddd.com

0899 999 039