Факти, идентификация и контрол на кърлежите

Повечето от видовете кърлежи, с които хората  влизат в контакт , се делят на твърди и меки. В нашата страна по-често срещани са твърдите кърлежи като пасищен, кучешки, говежди и някои видове меки кърлежи, като кокошинки или крастни кърлежи.
ВЪНШЕН ВИД
Кърлежите (Ixodoidea) са надсемейство малки паякообразни от подклас  Акари. Те се хранят  чрез кръвосмучене от бозайници, птици, а в някои случаи и влечуги и земноводни. Опасността за хората идва от факта, че те са  преносители на много инфекциозни болести.
Възрастните кърлежи имат четири чифта крачета. Двата чифта предни крака са снабдени с вендузи, а двата чифта задни крака — с дълги власинки. У мъжкия кърлеж и на последния чифт крачета също има вендузи, които спомагат за прикрепването му при копулация.
Кърлежите се различават по цвят в зависимост от вида. Възрастните кърлежи могат да бъдат по-малки от слънчогледово семе (или да са с дължина над 1 cm, ако са насмукани с кръв), докато  ларвите са с големина   по-малки от 1 mm. Мъжките са значително по-дребни от женските.

ПОВЕДЕНИЕ И ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ

Често се срещат в силно залесени и богати на растителност райони. Повечето от видовете изискват влага, за да могат да оцелеят. Женските и мъжките на повечето видове се хранят с кръв от бозайници, птици и влечуги. Различните видовете кърлежи нямат предпочитан домакин, което означава, че се хранят с кръв, каквато е на тяхно разположение. Този начин на хранене определя паразитирането им както по кучета, котки и др. животни, така и по хора.

ПРИЗНАЦИ ЗА НАПАДЕНИЕ

Признаците за нападение от кърлежи  обикновено са самите кърлежи. Веднъж нападнал жертвата, кърлежът търси окосмена, топла или влажна част, на която да се закрепи. Ухапването е напълно безболезнено, тъй като кърлежите изпускат от жлезите си антикоагулант и лепкав секрет, който ги прилепва към жертвата. Лепкавата слюнка се отделя в мястото на смучене временно. След наяждане, секретът се разгражда напълно, освобождава кърлежа и той пада на земята.
След като е започнал да се храни с кръв от гостоприемника, тялото на кърлежа нараства многократно и той може да бъде видян с просто око и усетен с ръка. Най-често засегнати са зоните около окосмената част на главата, слабините, в свивките на коленете, подмишниците.
След като се напие с достатъчно кръв, кърлежът сам се отделя от гостоприемника си и пада. Много често на мястото на ухапването се появявя зачервяване и подуване или  кръгли червени петна, редувани от светли широки кръгове. Ако такива зачервявания са съпроводени и със симптоми на треска – висока температура, втрисане и липса на апетит е необходимо незабавно да потърсите съветите на лекар.

Как се отстранява кърлеж

Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, поради което често остава незабелязано. Кърлежите са причина за заразяване с болестотворни микроорганизми. Основна роля имат пасбищните кърлежи. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по рядко чрез смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през очите. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на запития кърлеж е най-добрата профилактика. Възможно е заразяването да стане само часове след запиването на кърлежа. Отстраняване на кърлеж трябва да се направи много внимателно, за да се намали вероятността от инфекция. Използването на пинсети е най-ефикасният техниката за премахване. Ако не разполагате с такива е необходимо да използвате ръкавици. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива и да се внимава да не се разкъса неговото тяло. Това може да доведе до допълнителен риск от заразяване.Неправилно е също така да се маже с олио, терпентин, алкохол или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза.Кърлежът трябва да се захване възможно най-близо до върха на главата. Ако челюстта се скъса и остане в кожата, трябва да се потърси помощта на лекар. По същия начин се отстраняват кърлежи и от домашни любимци. След като се извади,кърлежът трябва да се постави в буркан със спирт или да се изгори. Кърлежът не бива да се смачква, защото по този начин може да попаднат пръски в очите ви и да се заразите без ухапване. Измийте ръцете си и засегнатата област с вода и сапун след което дезинфекцирайте. На мястото на ухапване може да се прояви локална реакция – зачервяване, оток и болка. Ако след ухапването в период от 30 дни имате един от следните симптоми – температура, ставни и мускулни болки, главоболие или обрив незабавно се консултирайте с лекар.

Нашата мисия е да ви

СПАСИМ ОТ ВРЕДИТЕЛИТЕ

Пловдив

info@biocontrol-ddd.com

0878 701 088

София

info@agenciaddd.com

0899 999 039