Хлебарки

Хлебарките са насекоми, които съществуват повече от 320 млн. години благодарение на изключително голямата си приспособимост. Известни са повече от 3000 вида хлебарки, които живеят извън населените места. По-малко от 1 % са синантропни, т.е. съжителстват с хората. Хлебарките са едни от най-важните битови вредители. Прочетете повечеза това, как изглеждат хлебарките.

Тялото на хлебарките е гръбно-коремно сплескано, жълто-кафеникаво до светлокафяво и черно на цвят с изключение на ярко оцветените тропични видове.Хлебарките имат 6 крака, 2 антени, а някои от тях имат и крила, макар да не са приспособени за летене.

Тялото на хлебарките е гръбно-коремно сплескано, жълто-кафеникаво до светлокафяво и черно на цвят с изключение на ярко оцветените тропични видове.Хлебарките имат 6 крака, 2 антени, а някои от тях имат и крила, макар да не са приспособени за летене.

Хлебарките са активни обикновено през нощта и могат да се видят при внезапно осветяване на помещенията. През деня те се крият в цепнатини и пукнатини в стените, рамките на вратите, в мебели, шкафове, бани, сервизни инсталации, електрически уреди. При голям брой или при използване на инсектициди хлебарки могат да се видят и през деня. Безспорно хлебарките са едни от най-упоритите неприятели във вашия дом. Ето какво е необходимо да знаете, за да спечелите борбата за техния контрол.

Заселване и среда

Хлебарките могат да проникнат в дома ви по много различни начини. Те преминават през пролуки, цепнатини, отвори край тръбите на сервизните инсталации, през каналната мрежа до жилищата на хората. Пасивно се пренасят хлебарки или яйцата на хлебарки чрез амбалаж от различни стоки, хранителни продукти, апаратура и др. между различни райони, страни и дори континенти. Вашият дом е идеална среда за живот на някои от видовете хлебарки. С наличието на много храна, топлина , вода и подходящи за снасянето на яйца места те имат идеални условия да бъдат активни през цялата година.

Размножаване и алергии

Хлебарките се размножават много бързо. Те са нощни животни и ако виждате единични бройки през деня, това означава, че те са много, много повече и това може да бъде знак за истинско нападение. Алергии и заболявания: Хлебарките могат да бъдат преносители на много заразни заболявания (салмонела, дизентерия, хепатит, тиф) както и на алергии и астма, особено при малки деца и чувствителни хора.

Външен вид

Хлебарките имат плоски, с овална форма тела, които са мазни при допир и могат да са студени или топли в зависимост от температурата на заобикалящата ги среда. Главата на хлебарката е малка и е покрита с щит. Хлебарките имат шест дълги, бодливи крака, които им позволяват да се движат бързо по почти всяка повърхност, дори по стени и тавани. Устата на хлебарка е насочена надолу и назад. Някои видове хлебарки имат крила, които се прилепени към гърбовете им, въпреки че не всички хлебарки ги използват за летеж. Мъжките хлебарки са обикновено по-малки от женските. Женските екземпляри при някои видове нямат крила,докато техните мъжки притежават. Яйцата са обвити в яйчни капсули, наречени оотеки и обикновено са с овална форма и тъмно кафяви на цвят. Младите хлебарки се появяват приличащи на възрастните, но са бледи на цвят и нямат крила.Те се превръщат в зрели възрастни след няколко пъти линеене. Немските хлебарки са кафяви и дълги около 13-16 мм. Ориенталските хлебарки са много по-големи и черни на цвят. Американските хлебарки са червеникаво-кафяви на цвят и са едни от най-дългите домашни видове, приблизително с 40 мм дължина.

Нашата мисия е да ви

СПАСИМ ОТ ВРЕДИТЕЛИТЕ

Пловдив

info@biocontrol-ddd.com

0878 701 088

София

info@agenciaddd.com

0899 999 039