Ако видиш мравка спокойно да се разхожда насред кухнята ти, не се спирай да я питаш „Де така“. Няма време за сладки приказки, защото щом си видял една, най-вероятно си имаш работа (или скоро ще имаш) с цяла инвазия от тези насекоми.

Разбери какво привлича мравките и как можеш да се справиш с тях чрез натурални методи.

Защо мравките се появяват в дома ти?

Следи от храна 

Хартийка от близалка, няколко капки мед на пода и онова почти изядено бурканче мармалад от сини сливи в кухненския шкаф. Тези неща може да не ти звучат като особен проблем, но за мравките ти са зелена светлина да започнат кръстоносен поход към твоя дом. 

Източник на вода

Друга причина тези насекомите да се притеглени към апартамента ти е нуждата им от хидратация. За тях не е достатъчно само да утолят жаждата си сега и да си тръгнат.

Те действат стратегически и уведомяват цялата колония за перфектното място за водопой. Счупени тръби, напоени саксии и натрупан конденз в банята са част от нещата, които биха привлекли мравки, намиращи се в близост.

Нужда от подслон

Имаш прекрасен уютен дом и не само ти мислиш така. Необходима е само малка дупка в изолацията на твоята врата или прозорец и мравките ще приемат това като покана за съжителство.

Как можеш да се отървеш от мравките?

Преди за забъркваш каквито и да е било коктейли, горещо те съветваме да адресираш гореописаните причини за поява на мравките (ако са налични).

Да преминем и към забавната част.

П.П. Не използвай описаните начини по-долу, ако ти или член на семейството е алергичен към някоя от съставките.

1. Бял оцет

Ако не си фен на миризмата, можеш да преминеш към някой от другите съвети. Рецептата е проста: комбинирай вода и бял оцет в съотношение 1:1 в спрей бутилка и смело напръскай местата, на които виждаш мравки.

Освен, че елиминира насекомите, оцетът действа и като естествен репелент. Той маскира феромонните следи, които мравките използват за ориентация и значително намалява темповете на нашествието.

2. Лимон или портокал

Когато животът ти предложи лимони, използвай ги за да убиеш мравките (може да остане и за лимонада). Сложи лимонови или портокалови кутии в буркан (до половината) и допълни с вода.

Затвори съда добре и го постави на тъмно място за 3-5 дни, докато водата се оцвети. Прецеди течността, след което добави чаена лъжица Меласа и капка от течност за съдове. Разбъркай добре, изсипи в спрей бутилка и любезно помоли мравките да си намерят ново местообитание…

3. Тебешир

Дебела линия с тебешир около нещата, които искаш да защитиш като маса за пикник или барбекю наистина би сработила да отблъсне мравките.

Причината за това е, че тебешира съдържа Калциев карбонат, който значително затруднява умението на мравките да надушват феромонните следи, оставени от техните съучастници в инвазията.

4. Диатомична пръст (Диатомит)

А защо просто не използваш останките на древни морски организми. Не, не се връщаме от маратон на „Джурасик парк“, говорим сериозно. Диатомична пръст представлява пулверизирани фосили от специални морски обитатели, наречени Диатомеи.

Диатомична пръст не е токсична и унищожава мравките и други вредители, като като изсушава телата им. Просто поръси съставката на местата, на които си забелязал активност от насекомите и се убеди в резултата.

Ефективно елиминиране на проблема с мравките

Всичко тези натурални методи работят, но ако искаш трайно и окончателно решение на проблема с мравките е добре да се обърнеш към професионална фирма предлагаща ДДД услуги. 

Специалистите в областта могат точно да определят проблемните зони и да вземат мерки както за елиминирането на текущите неприятели, така и за възможността насекомите да се появят отново. 

Ако искаш да разбереш повече за извършването на обработката, свържи се с нас „Агенция ДДД“ и нашите колеги ще отговорят на всеки твой въпрос.