Ах, лято – време на безгрижие, зареждащи разходки сред природата, слънце и… алергизирана кожа от ухапванията на комари, бълхи, пришълците на Ридли Скот и какво ли още не. За да не разваляш идилията на хубавото време и да се справиш с вредителите, не винаги са нужни отровни препарати или специални високотехнологични джаджи. 

Понякога майката природа дори ти помага да въстанеш срещу нашествениците и да скършиш техните лоши намерения към твоите ръце и крака.

Виж 4 растения, които отблъскват вредителите.

  1. Босилек

Не, не слагай всички листа на пицата. Остави малко и за да изградиш защитна система срещу неприятелите. Посади босилек в саксии и ги постави на верандата или в близост до зоните в дома, в които прекарваш най-много време. Необходимо е мястото да е с достатъчна топлина и да не е пряко изложено на вятър. 

Другото остави на това магично растение, което ще накара комарите да преосмислят инвазията си и да се върнат там откъдето са дошли.

  1. Розмарин

Статията започва да прилича на кулинарна рецепта, но те уверяваме, че не сме се отклонили от темата. Розмаринът също е потентен натурален репелент, който отлично се справя с прогонването на комарите и различни вредители, застрашаващи зеленчуковите растения. Той може да бъде посаден както в саксия, така и на малки лехи на ключови места в градината. 

Растението може да ти послужи и за лесен защитен спрей – загрей вода и постави сушен розмарин в 1 литър да поври 20 минути, след което добави 1 литър студена вода. Съхранявай течността в спрей бутилка и се въоръжи с нея при разходка или отдих в градината.

  1. Агератум

Растение с прекрасен наситен син цвят, което освен бижу в градината ти, също е и мощно оръжие срещу комарите. 

Малко съвети за градинарите – агератумът обича слънчеви места и вирее най-добре в леки, умерено плодородни почви. Не му се нравят прекалено влажни или каменисти места и трябва да се полива редовно, но не прекалено обилно. Всечки тези претенции, обаче, не са без покритие и при правилна грижа градината ти ще се сдобие с красива синя защитна стена, която ще остави неприятелите отвъд прага на твоя дом.

  1. Мента

Не теб ти мирише като чай и паста за зъби, а на комарите мирише като „трябва да напуснем района по-най бързия начин“. Препоръчваме ти да отглеждаш ментата в саксии, защото веднъж поставена в градината тя се разпространява прогресивно и трудно може да бъде премахната.

Постави саксиите на стратегически пунктове, така че да обхващат зоните в градината, където най-често прекарваш времето си. Разтвор от масло от мента и оцет пък също е доста силен репелент, с който можеш да отблъснеш натрапниците (става дума за насекоми).

Ако не можеш да се справиш с тези естествени методи, винаги можеш да се обърнеш към професионална фирма за окончателно решаване на проблема. Колегите с готовност ще отговорят на всичките възникнали въпроси.