Идват слънчеви дни (май?) и сме изключително ентусиазирани да вкусим от хубавото време с дълги разходки сред природата. Знаеш ли кой също е ентусиазиран да се разхождаме сред природата? Кърлежите, които виждат краката ти като специалитет от ресторант с Мишлен звезда. 

Пикът на появяването на тези насекоми е в края на април и през целия май, така че е важно да си подготвен за тяхното появяване.

Ето 5 лесни начина, с които можеш да предотвратиш възможността тези неприятели да те таргетират:

1. Избягвай зони, за които знаеш, че са предпочитани от кърлежите

Народът го е казал: Който го е страх от кърлежи да не ходи в райони с гъста трева, храсти и неотъпкани пътеки. Вслушай се в народната мъдрост. При разходка сред природата избирай по възможност опесъчени маршрути или поне такива, при които липсва буйна растителност. Така ще намалиш възможността от срещата с кръвопийците, на които е посветена статията.

2. Носи по-дълги дрехи 

И кърлежите посрещат по дрехите. Затова е най-добре да избереш такива, които ще ги накарат да се почувстват нежелани в твоята компания. Дрехи с дълги крачоли и ръкави, високи чорапи и обувки са за предпочитане. 

Добра идея е дори да подпъхнеш панталона в обувките си, за да намалиш максимално потенциалната зона за атака. Светлите дрехи също имат предимство. На тях ясно контрастира силуета на кърлежа и лесно можеш да го забележиш, ако все пак е решил да те атакува.

3. Сложи шапка

Тези паразити дебнат отвсякъде (в момента даже има един зад теб) – както във високите треви, кърлежи понякога можеш да откриеш и на дърветата. Затова е важно да защитиш всички изложени на риск зони, сред които е главата. Шапката, в случая, е добра защита. По-дългокосите читатели пък могат да вържат косата си.

4. Напръскай дрехите си с репелент преди да излезеш

Друг лесен, но изключително ефективен трик е да обработиш дрехите си със специален инсектицид. Добър избор за целта е перметрин – продукт, който изобщо не се харесва на доста насекоми. Изследвания показват, че при контакт с кърлежите перметринът засяга тяхната двигателна система и паразитите остават почти неподвижни след едва няколко минути. 

При третирането с инсектициди е важно да внимаваш да не засегнеш кожата или очите си, защото това може да доведе до алергична реакция.

5. Провери тялото си за кърлежи след разходка

Кърлежите са страхлив опонент и няма да се изправят срещу теб в директна схватка. Те обичат да се закачат, за места, на които е по-малко вероятно да бъдат забелязани.

Приканваме те щателно да прегледаш сгъвките на мишниците и коленете, косата, врата, зоната около пъпа, както и слабините след разходка. 

След като провериш своето тяло, си напомни, че имаш и куче и трябва да повториш процедурата отново.

Ако все пак претърпиш ухапване от кърлеж, запази спокойствие и стриктно следвай съветите на лекарите. Най-добре е да потърсиш професионална помощ.