Дори и да нямаш намерение да си вземеш домашен любимец, понякога домашните любимци се появяват в дома ти без предварителна уговорка. Не говорим, обаче, за пухкави топчици любов, а за вредители, които нанасят щети на твоите мебели и дори разпространяват различни болести. Ето как можеш да разпознаеш, че си изправен пред нашествие на мишки.

Признаци, че в дома ти са се заселили мишки

  1. Наличието на следи: Ако в запрашени участъци забележиш малки следи от крачета не бързай на кажеш “Ооо!” с умиление. Това е сериозен признак, че си имаш работа с натрапници.
  2. Необичайно поведение на домашните любимци: Кучетата и котките имат вграден “радар” за подобни нарушители на домашния уют. Ако домашният ти любимец изглежда необичайно напрегнат или се впуска в следване на невидима за теб заплаха, вероятно ти сигнализира за църкаща заплаха.
  3. Малки мазни петънца: Козината на мишките се омазнява доста и подобни нелицеприятни следи можеш да откриеш по пода в близост до участъците с най-голяма активност на гризачи.
  4. Шумове през нощта: Ако през нощта зловещи шумове, напомнящи драскане или пък необичайно скърцане, прекъснат съня ти, не обвинявай кварталния полтъргайст веднага. Мишките са нощни създания и подобен тип звуци издават тяхната активност.
  5. Неприятна миризма: Пропусни тази точка (и следващата), ако се храниш. Тежка зловонна миризма в дома ти може да се появи заради изпражнения и урината на гризачите – сигурен признак, че трябва да вземеш мерки и то бързо.
  6. Наличие на екскременти: Малки петънца, наподобяващи черен ориз, разположени до стените или източниците на храна. Е, досещаш се какво е и кой е авторът.
  7. Нагризани предмети: Мишките имат навика да гризат различни предмети, като така подрязват своите зъби. Ако забележиш отпечатъци от зъби върху кабели, мебели, изолация, картонени или пластмасови материали – знаеш с какво си имаш работа.
  8. Поява на екземпляр: Ако докато си стоиш спокойно на креслото в хола, мишка пробяга светкавично до теб, е… Честито. Няма нужда да влизаш в ролята на детектив, вече е сигурно, че имаш проблем. Сега е време за действия.

Как можеш да се справиш с мишките вкъщи?

Установихме някои от основните признаци за наличието на проблем. Сега е време да обсъдим стъпките за решението му.

Запечатай точките на проникване

Внимателно прегледай дома си и установи възможните пунктове, през които гризачите могат да проникнат. Това включва: пролуки около вратите, дупки в изолацията, отвори около тръби и шахти, дори и малки пукнатини в стената. Запретни ръкави и накарай натрапниците да се чувстват нежелани.

Поддържай чистота 

Мишките само чакат покана, за да нахлуят. Често тази покана идва под формата на запрашени помещения, остатъци от храна и купчини от вехти предмети. Минаването с прахосмукачка и подходящи препарати е важна стъпка за превенция срещу тези вредители. Не оставяй разпечатани пакети с храна и старателно почиствай шкафове и зоните около хладилника.

Използвай капани 

Ако вече си сигурен, че си изправен срещу този вредител можеш да заложиш специални капани, предназначени за тези гризачи. Търговската мрежа предлага избор между различни типове: лепилни капани, живи капани. Внимателно прочети инструкциите за използване и следвай стъпките.

Обади се на професионална фирма. 

За да бъде проблемът окончателно решен можеш да се обърнеш към специализирана фирма за борба с вредителите. Екипът ще огледа дома ти, ще състави план за безопасното премахване на вредителите и възможността да се появят отново. Методите за справяне с гризачите не представляват опасност за теб, семейството ти или домашните любимци.

Инфестацията на мишки може да представлява сериозен проблем за твоя дом и здравето на неговите обитатели. Място за паника обаче няма, когато намесата е своевременна и извършена от лица с опит и подходящите средства.