Факти, идентификация и контрол на дървениците

ЛАТИНСКО НАИМЕНОВАНИЕCimex lectularius L.,Cimexhemipterus Има известни над 74 вида дървеници, паразитиращи по прилепи, кокошки, лястовици, гълъби и др. животни, но само два вида са тясно свързани с човека и се срещат в жилищата в умерения климат. Това са тропическата дървеница (Cimexhemipterus),която напада хора, кокошки и прилепи и обикновената дървеница (Cimex lectularius ), също паразитираща по хора, прилепи, кокошки и понякога – по едри домашни животни и разпространена в цял свят.

Дървениците имат овално, гръбно-коремно сплеснато тяло, което улеснява придвижването им в цепнатините. Възрастните са дълги 4-6 мм и са червено-кафяви на цвят.

Дървениците се хранят само с кръв. При определени условия- подходящи температура и влажност, те са в състояние да оцелеят до една година без храна. Обикновено са по-активни през нощта, когато техният гостоприемник е заспал. През деня те се крият на тъмно в пукнатини, цепнатини, гънки на спалното бельо, дюшеци и матраци, зад мебели, первази, електрически контакти, плочи и рамки за картини. Често се срещат в хотели, в които те могат да се придвижват от стая в стая и в багажа на посетителите и други лични вещи, като например портмонета и чанти.

Размножаване

Женската снася от 1 до 5 яйца дневно в продължение на 2 месеца или около 200 яйца през живота си, които прикрепва за грапави повърхности по местата, където се крие. Излюпването на яйцата обхваща различен период от време в зависимост от температурата. При топло време те се излюпват за 6-10 дни. Пълният цикъл на развитие при благоприятни условия обхваща период от 5 до 8 седмици.

Къде се крият дървениците

Дървениците могат да бъдат внесени в дома ви напълно незабелязано чрез багаж, дрехи, чанти и сакове, нови мебели или такива втора ръка и други подобни. Тяхната гръбно-коремно сплескана структура им дава възможност да се поберат и придвижват в изключително тесни пространства, с ширината на кредитна карта. Дървениците не живеят в гнезда като мравките или пчелите, но са склонни да живеят на групи в скривалище. Първоначалните им места за криене са обикновено в матраци, бокс пружини, рамки за легла и табли, от които имат лесен достъп до хората, които хапят през нощта. С течение на времето, обаче, те могат да се разпространят и в близките стаи или апартаменти, придвижвайки се в някоя пукнатина или защитено място. Въпреки, че дървениците живеят единствено хранейки се с кръв, наличието им в дома ви не е признак на замърсеност и ниска хигиена. Доста вероятно е да ги намерите както в безупречно чисти жилища и хотелски стаи, така и в замърсени такива. Дървениците избягват светлината, дори и изкуствената, но когато са гладни, могат да се хранят и на дневна светлина. През деня те обикновено се крият на тъмно в пукнатини, цепнатини, гънки на спално бельо и дюшеци, матраци, рамки на картини и др. Тези насекоми пълзят добре по грапави повърхности, но не и по гладки, като стъкло, полирани мебели и гладки метални части. Дървениците могат да бъдат открити и на доста необичайни за тях места, ако популацията е много голяма. Ако предположите, че в дома си имате наличие на дървеници, е добре да се обърнете към специалисти, с които да обсъдите начина, по който може да се отървете от тях.

Кога и как хапят дървениците

Дървениците са активни главно през нощта и обикновено хапят хората, докато те спят. Те се хранят чрез пробиване на кожата и смучене на кръв през удължено хоботче. Младите нимфи смучат кръв до 3 мин., а възрастните – 10-15 мин., като поемат от 2.5 до 6 пъти повече кръв от собственото им тегло. Скоро след нахранването те отделят по-голямата част от приетата с храната вода чрез отделяне на фекални капки, които оставят черни или кафяви петноа по мебелите, стените, рамките на картини, спално бельо и др. По намирането на такива петна се съди за наличността на дървеници в помещенията. Креватните дървеници са досадни преди всичко с това, че при ухапванията вкарват в раничката слюнка, притежаваща освен противосъсирващо и дразнещо действие. Обикновено дървеницата ухапва няколко пъти, докато намери подходящо място за кръвосмучене. Повечето ухапвания са безболезнени в началото, но по-късно се превръщат в сърбящи подутини. За разлика от ухапванията от бълхи, които са главно около глезените, ухапванията от дървеници са на различни места по кожата, основно такива, които са изложени на открито по време на сън. Също така, ухапванията нямат червено петно в центъра, като ухапване от бълха. Хората имат различна чувствителност по отношение на ухапванията от бълхи. При някои по-бързо се появява издутина с усещане за сърбеж, а при други реакцията настъпва след няколко часа.Хората, които не осъзнават, че имат заразяване с дървеници, могат да отдадат сърбежа и издутините на други причини, като например комари. За да се потвърди, че причината за вашия проблем са дървеници, е необходимо те да бъдат открити и идентифицирани. А за да постигнете максимално бърз ефект в борбата с тях, е препоръчително да потърсите професионална помощ възможно най-бързо. Нашите специалисти имат знания, опит, средства и всичко необходимо, за да ви отърват от тези досадни насекоми.

Нашата мисия е да ви

СПАСИМ ОТ ВРЕДИТЕЛИТЕ

Пловдив

info@biocontrol-ddd.com

0878 701 088

София

info@agenciaddd.com

0899 999 039