Случва ли ти се често да излезеш на разходка в приятна лятна вечер и да се прибереш червен, сърбящ и гневен, заради летящите кръвопийци? А пък твоите приятели изглежда не са в менюто? Защо комарите предпочитат винаги теб?

Комарите предпочитат определени кръвни групи

Възможно е комарите да намират кръвта ти за специален деликатес. Изследвания показват, че тези насекоми предпочитат хора с кръвна група 0. Тези резултати са потвърдени през 1974 г. И 2019 г.

Изследване от 2004 пък показва подобни резултати. Когато ръцете на хората били третирани с кръвни антигени, комарите отново предявили предпочитанията съм към кръвна група 0 в сравнение с кръвна група А. Учените намерили обаче, че кръвна група А била доста по-предпочитана в сравнение с кръвна група Б. Комарите явно са сомелиери с доста специфични изисквания към реколтата.

Антигени от кръвната ни група могат на бъдат намерени в слюнката, сълзите както и в други секрети. Възможно е така комарите да набелязват своите жертви, но това още не е експериментално потвърдено.

Други фактори, които привличат комарите

Червената течност във вените ти обаче далеч не е единствения фактор за тази летяща напаст. Комарите усещат въглеродния диоксид, който издишаш. Колкото повече от този газ отделяш толкова по-нагоре в менюто им се изкачваш. 

Изследване от 2018 г. пък показва, че комарите предпочитат по-тъмни цветове и ако дрехите ти са в тази гама отново можеш да намериш място в тяхното меню.

Привлечени са също от телесната ни температура, потта и дори определени щамове бактерии по кожата. Оказва се, че явно знаят и как да се забавляват, защото приоритизират и хора, които скоро са консумирали бира.

За да намалиш шанса да бъдеш избран от комарите, те съветваме да ползваш репелентни спрейове или ако си фен на природната защита избери масло от мащерка, мента или кедър.

Ако пък не можеш да увладееш ситуацията в твоя дом или градина ние сме насреща да решим проблема окончателно. Свържи се с нас и колегите ще ти разяснят всичко за обработките срещу комари.