Не, не сме тук да анализираме модерната българска музикална сцена или да споделяме музикалните си предпочитания (това ще е в друга статия). Тук сме да ти кажем как да се справиш в домашни условия с една древна заплаха, която иска да вкуси твоята храна или новите ти дрехи в гардероба.

Толкова ли са лоши молците?

Историята започва още преди около 190 години, когато молците за пръв път разперили криле на нашата планета (те са по-древни от своите братовчеди пеперудите). Учените смятат, че съществуват около 160 000 вида молци, като доста от тях предстоят да бъдат описани.

Ако се гмурнем в това биологично разнообразие може да се изгубим, затова за целта на статията ще се фокусираме върху видовете молци, които са релевантни за бита и биха ти създали проблеми.

Та, толкова ли са страшни молците? Ако трябва да бъдем напълно честни – не. Наистина има доста по-коварни неприятели, които може би дебнат в тъмните кътчета на твоя дом. Въпреки това, молците не са за пренебрегване и трябва да се вземат адекватни мерки, ако се забележи активността им. При молците възрастните индивиди често не са основния проблем, а по-скоро техните ларви.

Те често прояждат през влакна, особено памук и вълна, а част от тях могат да посегнат и към хранителни продукти като паста и хляб. При контакт на ларвите с кожата пък може да предизвикат сърбеж, зачервяване и в някои случаи и дори по-сериозни алергични реакции.

Как да се справиш с молците?

И сега частта, която очакваш. Как да отпратиш тези неприятели от твоя дом?

  1. Използвай кедър

Твоят любим помощник при борбата с молците. Ако вариантът да затрупаш гардероба си с кедрови клонки не ти се струва привлекателен има и друг вариант. Направи воден разтвор на кедрово масло, изсипи го в дифузер или спрей бутилка и гледай как насекомите напускат с подвита опашка под въздействието на този естествен репелент.

  1. Лепящ капан за молци

Заслепени от желанието си да намерят източника на обаятелната миризма на феромоните, молците попадат в лепкав капан, от който изход няма. Подобни капани можеш да откриеш в специализирани аптеки.

  1. Оцетен разтвор

Ах, добрият стар оцетен разтвор – доста насекоми (и доста хора) не издържат на тази характерна и тежка миризма. Приготви воден разтвор на оцет и старателно нанеси на всички места, на които забелязваш ларви или яйца.

  1. Изпери заразените дрехи на висока температура

Ларвите и яйцата определено не са почитатели на жегата и това може да избави любимия ти суичър. Преди това, обаче, прочети инструкциите на етикета, не носим отговорност, ако се свие да размер XXS.

  1. Приготви си натурален репелент 

Сушени мащерка, розмарин, лавандула в малки платнени торбички биха свършили страхотна работа със своето репелентно действие. Постави ги в гардероба, шкафовете с дрехи и като цяло на места, на които смяташ, че дрешните молци биха се подвизавали. Ако ти остане малко може да направиш и по един чай.

Обърни се към професионалисти

Гореописаните методи определено работят и се надяваме да дадат резултат и в твоя случай, ако имаш наличен проблем. Понякога, обаче, молците могат да се окажат доста сериозен опонент и съветът в случая ни е да се обърнеш към професионалисти в областта.

Екипът на „Агенция ДДД“ може да идентифицира конкретните типове молци, с които си имаш работа и да предложи мерки за окончателно решаване на проблема. Ако имаш въпроси, касаещи обработката не се колебай да се свържеш с нас и нашите колеги с готовност ще отговорят на всичко, което те интересува.