Започваме със смелите твърдения още от началото – при комарите има два пола. Освен това, само представителите на един от тях са свирепи кръвопийци. Другите са почти безобидни пчелички под прикритие.

Кои комари пият кръв – мъжките или женските?

Мъже срещу жени – кървава битка

Свикнали сме да асоциираме магнетичния поглед на Дракула със силата и първичността на мъжката енергия. Но дали истинските кръвопийци вместо мъжествени аристократи, не са майки, готови на всичко са своето поколение. Ами май е второто, поне при комарите.

Майки комари срещу хората

Комарите са изумителен животински вид, който прелита наоколо от милиони години. Един от най-интересните факти обаче е, че само женските комари консумират кръв. Мъжките представители на вида предпочитат доста по-веган диета, като основно се хранят с нектар и цветен прашец, който си набавят от растения.

Какво, обаче, прави женските толкова кръвожадни, след като и те могат да хапват нектар? Нуждата от набавяне на хранителни вещества за следващото поколение.

Представителите на нежния пол при комарите са оборудвани със специални нервни клетки. Те им помагат да засекат въглеродния диоксид, който потенциалните им жертви издишат, както и специфични миризми, отделени от кожата. Когато набележат цел, те впиват своето хоботче, оборудвано с 47 остри зъба в кожата на жертвата си и започват процеса по недоброволно кръводаряване. След обилния пир, женския комар се отдава на заслужена почивка за известно време.

Кръвта, която са си набавили е богата на протеини, желязо и аминокиселини, които са есенциални при процеса на развитието на яйцата при комара. След оплождане комарите снасят до няколко стотин яйца до място на което присъства влага, като ларвите от тях се излюпват след 24-48 часа. След което женските отново са готови да се впуснат в лов на следващата нищо неподозираща жертва.