Земна пчела, медоносна пчела, оса или стършел? Всички те летят, обичат жълто-черната естетика и ако не внимаваш мога да те посрещнат на нож или на жило. Какви са обаче разликите? Всички ли са еднакво опасни? Ето как можеш да ги различаваш.

Земна пчела

Земните пчели са малки до средни насекоми с окосмяване по цялото тяло. По него имат често ивици, оцветени в черно, кафяво и жълто. Това модно палто им позволява да събират и пренасят цветен прашец, който полепва по тялото им.

Подобно на медоносната пчела и този вид насекомо живее в силно йерархична структура с кралица на върха – пчела “майка”. Наблюдаваме и роли в тяхното общество като работнички и търтеи, но в семейството на земната пчела има една съществена разлика. 

Пчела “майка” изпада в хибернация през зимата и се събужда през пролетта, за да създаде изцяло ново семейство.

Принципно тези пчели не са агресивни и нападат, ако са провокирани или почустват заплаха за гнездото си. Ужилването им е сравнително безболезнено сравено с другите от списъка. 

Медоносна пчела

Медоносната пчела е малка на размери, от 10 до 15 милиметра, и има жълто-черни или жълто-оранжеви райета в коремната област. Имат топчесто тяло и отново окосмяване най-често в областта на корема и гърдите.

Тези малки “фабрики за мед” са едни от суперзвездите на природата заради огромния принос, който са изиграли в разпространението на много растителни видове (пренасянето на цветния прашец).

Медоносните пчели могат да ужилят човек или насекомо само веднъж, след което жилото с част от тялото им се откъсва и те намират своя край. Ужилването е със средна степен на болка, но може да доведе до алергична реакция и при наличие на симптоми е добре да се потърси лекарска помощ.

Оса

Осите идват в различни размери и опаковки, но най-често са с големината на медоносните пчели.

Тези насекоми имат доста по-атлетично и слабо тяло в сравнение с пчелите. Кожата им е лъскава и гладка без косми, а жълтият цвят в жълто-черната разцветка изглежда доста по-ярък и сигнален. 

Осите са по-агресивни от пчелите и имат възможността да жилят многократно. Ужилването им е болезнено и заради отровата, която секретират може да предизвика подуване и зачервяване.

Интересен факт за тези пословично страховити малки насекоми е, че само женските представители на вида имат жило.

Стършел

Стършелите са нещо като оси на стероиди. Те са доста обемни като средният им размер е около 3 см. Тялото им е по-закръглено от това на другите оси с подчертана коремна област и масивна глава. В окраската им можеш да забележиш понякога и червен или кафяв цвят. 

Принципно осите рядко се хранят с остатъци от храна и напитки и предпочитат да строят гнездата си в уединението на природата и отдалечени места – изоставени постройки, кора на дърво, хралупи на диви животни и други.

Стършелите са изключително агресивни и отново могат да жилят многократно, като жертвите им изпитват доста силна болка и видимо подуване на областта. Проблемът с този вид оси е, че никога не се изправяш срещу само един враг. Ако се почувстват застрашени, те веднага подават феромонен сигнал към своите събратя и скоро към теб се насочва облак от неприятности.

Та, ако видиш едра оса, бягай!

Разреши проблема 

Ако пък имаш проблеми с някои от тези вредители в твоя дом или се натъкнеш на гнездо, силно те съветваме да не действаш сам. Обърни се към лицензирана фирма, която ще се погрижи проблемът да бъде разрешен бързо, ефикасно и с помощта на средства, които не представляват вреда за теб и твоето семейство.

Можеш да се свържеш с нас тук и колегите ще отговорят на всички твои въпроси относно извършването на обработката.