Холивуд ни лъже. Ухапването от паяк не носи супер сили нито ще ти покаже пътя към мултивселената. Даже ако имаш нещастието да се срещнеш с черния отровен паяк, може и да има по-неприятни последствия. 

Виж къде се среща най-отровният паяк в България и как можеш да се предпазиш от него.

Как изглежда черният отровен паяк?

Това е Latrodectus tredecimguttatus или черен отровен паяк – малко членестоного способно на доста бели. Мъжките представители на вида достигат до 7 мм, а женските са значително по-големи и достигат до 15 мм. Паякът е черен с характерни червени петънца, които обаче липсват при някои екземпляри. Видът има изключително здрави челюсти, които завършват с хитинен шип. На върха му е разположен отвор, който е свързан с отровните жлези на паяка.

П.П. Пикантен детайл е, че след копулация женските често изяждат мъжкия екземпляр, подобно на редица други членестоноги и насекоми. Ауч.

Къде се среща в България?

Черният отровен паяк в нашите земи населява главно южните части – планините Странджа, Сакар и други по-високи местности. През лятото, обаче, мигрира и на север, може да бъде забелязан по долното течение на Марица. Среща се главно по нивите, ливадите, затревени необработени райони, но понякога дори може да се спотава и в твоя дом.

Какво става при ухапване?

Целта на статията не е да те паникьосваме, затова ще започнем с уточнението, че въпреки родствената си връзка с черната вдовица (един много, много отровен екзепляр), отровата на този паяк не е смъртоносна за повечето здрави хора. 

Това не означава, обаче, че трябва да подхождаме безрасъдно с това членестоного. При този вид опасни са най-вече женските представители. Добрата новина е, че нападат предимно, ако са провокирани и се чувстват застрашени.

Ухапването се усеща като пробождане и след няколко минути на мястото се появява синкаво червено петно, обградено с блед ореол. Скоро след това се наблюдават и симптоми на обща отпадналост, а в по-тежки случаи повишаване на температура, мускулни болки, треска и гърчове.

Отровата на паяка е опасна и за доста животни (с изключение на овците), като при коне и едър рогат добитък може да доведе дори до летален край.

Как да се предпазим?

На първо място мерки свързани с превенция. Добре е да се избягват местата, на които паякът се подвизава, а при среща с него да не бъде докосван с ръка. При случай на ухапване е необходимо да се потърси лекарска помощ – при своевременна реакция лечението е бързо и липсват дълготрайни последствия. Ако няма медицински лица наоколо, специалистите препоръчват да се направи стегната превръзка до мястото на ухапването.

Ако пък си имаш работа с инвазия на паяци в твоя дом, обърни се към сертифицирана фирма, която да се справи с проблема. 

“Агенция ДДД” бързо ще овладее ситуацията и ще отблъсне неприятелите.

Ако имаш въпроси, касаещи обработката не се колебай да се свържеш с нас и нашите колеги с готовност ще отговорят на всичко, което те интересува.