“На мравката път прави” е поговорка, която трябва да вземеш доста буквално, ако срещнеш този миниатюрен кошмар. Тази мравка кара стършела да изглежда като безобидна мушичка, а едно ухапване може да повали на земята дори възрастен човек.

Виж за какво говорим.

Мравка куршум

Това тук е мравка куршум. На пръв поглед не особено заплашителна буболечка, която обаче крие сериозна тайна. Насекомото достига размери до от 18 до 30 мм и прилича на съсухрена червено-черна безкрила пчела. Обитава влажни равнинни тропически гори в Централна и Южна Америка така че шанса да я намериш у вас е почти 0 – махни уплашената физиономия.

Този тип мравка е хищник и интересен факт е, че не се наблюдава полиморфизъм при вида – кралицата изглежда почти по същия начин като мравките работнички.

Какво прави тази мравка обаче толкова опасна? Едно докосване от жилото и може да превърне деня ти в истински кошмар. 

Ухапване от мравката куршум

Ужилването от мравката е 4 по индекса на Шмит – това е максималната стойност. За справка ужилва от пчела е 1, а от стършел 2. Усещането е вцепеняващо остра внезапна болка и силни пулсиращи вълни, извиращи от мястото на ухапването. Обилна пот, и главозамайване са само част от симптомите, с които “късметлиите” получили ухапването се сблъскват. Неприятно факт е че и това състояние на агония не преминава бързо, а може да продължи дори цял ден. 

Учените смятат, че мравките са развили това мощно оръжие като защитен механизъм. Притиснати от неприятели, доста насекоми могат просто да излетят или да напуснат сцената с мощен скок. Мравката куршум не е оборудвана да направи това, но пък е напълно способна да отвърне мощно на удъра, затвърждавайки максимата, че атаката е най-добрата защита.

Ако си любопитен да провериш нагледно как изглежда това, можеш да се обърнеш към този смел и може би леко безразсъден човек. В името на науката (и гледанията в интернет) той се подлага доброволно на подобно ухапване и показва пълната тежест на последствията.

Добрите новини са, че въпреки огромната болка, в повечето случаи не се стига до летален край. Даже някои от местните жители в районите около река Амазонка,  използват ухапването на мравката куршум в специален ритуал за тест на мъжеството и силата на духа. Ние лично смятаме да пропуснем тази церемония.