Почитателите на творчеството на Лъвкрафт или пък киноманите, които си падат по сладките и пухкави създания на Ридли Скот могат да продължат. За хората, на които обаче стомахът се преобръща когато срещнат хлебарка сме по-скоро притеснени.

Четете на собствен риск, защото сега ще обсъдим едни невероятно любопитни, но не особено лицеприятени животни, а именно червеите Немертини.

Произход и анатомия на червиите Немертини

Немертините са тип червеи – групата обхваща приблизително 800 – 1000 вида. Белезите, които носят ги поставят между плоските и кръглите червеи. Тялото им е дълго и цилиндрично, по-рядко коремно-сплескано и представителите имат кожно-мускулна торба.

Обитават предимно дънните части на водоеми – повечето са плитководни обитатели, но някои видове живеят и на повече от 1800 м. дълбочина.

Това, което обаче изстрелва вида в сферата на комическите ужаси е наличието на специален хобот. Виж това видео (в никакъв случай, ако в момента се храниш).

Да, предупредихме те, че изглежда отвратително. Нека стиснем зъби и походим като учени към казуса. Бялата дървовидна структура, която видя и специализиран уред за ловуване на чер вия. Представлява дълга цилиндрична тръба, на която са разположени множество игловидни шипчета. Чрез този орган червеите пробождат жертвата, като при някои видове дори бива атакувана и с отрова отделена от епителните клетки на хобота.

За храна на тези видове червеи най-често служат дребни животни – червеи, ракообразни и др.

Интересни факти за червеите

Първи в еволюцията 

Освен със своя… вдъхновяващ вид, тези създания впечатляват и с друго. Интересен факт за тях е, че при тях за пръв път в еволюционната история се появява кръвоносна система. Тя е от затворен тип и се характеризира с три кръвоносни съда – два странични и един гръбен.

Най-дългото животно на планетата 

Lineus longissimus е вид червей, който е най-дългото животно на планетата! (Ние лично не се сещаме за по-подходящо име). Представители на вида живеят в Северно море и някои от тях достигат умопомрачителните размери от 30 м. Дължина! Смята се даже, че има и случаи, в които червеи са достигали и 60 м. – което ги извисява дори над синия кит! 

Почти неунищожими

Ramphogordius sanguineus друг представител на тази чудесна клика пък може да се похвали с уникалното си умение да регенерира цели части от тялото си след нараняване.

Eduardo Zattara

На снимката горе можеш да забележиш нагледно това. Прогресивно едва 3 дни след ампутация, червея възвръща първоначалните си размери, регенерирайки изгубената тъкан.